KADAR NUTRIEN SETIAP BAHAGIAN DAGING AYAM


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

KADAR NUTRIEN SETIAP BAHAGIAN DAGING AYAM || Setiap bahagian daging ayam adalah berbeza-beza. Kalau KG, KG suka beli bahagian kepak ayam kerana part kepak ni sedap kalau dimasak apa juga jenis menu. Jadi tidak hairanlah kenapa kanak-kanak pun sukakan ayam goreng terutama part kepak dan paha .Tapi di sebalik kesedapan ayam goreng dari bahagian kepak dan paha tu jangan tak ambil peduli dengan jumlah kalori dan lemak.

Sebenarnya minggu lepas KG menghadiri taklimat kesihatan. Jika hendak turunkan berat badan dan hidup sihat kita kena tahu jumlah kalori setiap apa yang kita hendak makan. Bukan main telan macam tu aje. Statistik dari KKM menunjukkan orang Malaysia paling ramai yang obesiti!! Bila KG dengar isi taklimat tu, tercuci minda sikit. Rupanya selama ini cara pengambilan pemakanan la yang membuatkan badan KG semakin comel. Heheheh... jangan salahkan makanan. Bukan salah mereka..

Selepas ini bolehlah belajar mengira kalori setiap makanan yang hendak diambil ya. KG sebenarnya mengikuti program penurunan berat badan oleh KOSPEN. Sepanjang dalam program ini semua peserta disarankan untuk bersenam selain mengira jumlah kalori.
Semoga sepanjang program ini akan berjalan dengan jayanya..hehehe ...dalam maksud lain KG dapat turunkan berat badan.

ok itu jer. sekian.

1 Ulasan

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

  1. Saya mengagumi artikel ini untuk konten yang diteliti dengan baik dan kata-kata yang sangat baik. Saya sangat terlibat dalam materi ini sehingga saya tidak bisa berhenti membaca. Saya terkesan dengan pekerjaan dan keterampilan Anda. Terima kasih banyak. Harga Pepes Ayam

    BalasPadam

Catat Komen

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

Lebih baharu Lebih lama