TIPS PULIHKAN HANDPHONE YANG TERKENA AIR DENGAN SILICA GEL

TIPS PULIHKAN HANDPHONE YANG TERKENA AIR DENGAN SILICA GEL,cara mengatasi handphone masuk air,CARA MEMBAIKI HANDPHONE DIMASUKI AIR


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

TIPS PULIHKAN HANDPHONE YANG TERKENA AIR DENGAN SILICA GEL || Siapa pernah alami situasi handphone jatuh dalam air, terkena air atau berkaitan dengan air memang akan tahu 'sakitnya tu di sini' kalau handphone kesayangan tidak boleh guna bila sudah dimasuki air. Betulkah tidak? Berdasarkan pengalaman KG sendiri, memang terasa kekurangan bila handphone rosak. Masa tu KG 'rawat' handphone dengan masukkan dalam bekas beras semalaman. Syukur alhamdulillah bila handphone dapat on. Malangnya bila nak cas...cas tak masuk!!!! akhirnya beli handphone baru jugak.

Terbaru KG jumpa cara untuk 'rawat' handphone yang kena air menggunakan silika gel. Tahu apa itu silika gel? Ala...bila korang beli makanan...barang baru benda ni mesti ada. Ada sepaket kecil dalam dia ada biji-biji jernih. Yang tu lah silika gel. Kegunaannya untuk penyerap kelembapan. 

Caranya untuk handphone yang terkena air, korang simpanlah handphone yang terkena air tu bersama silika gel semalaman. Dan akan ada hendphone baru!!!..Yeah...KG tipu. Tak de la..mana ada handphone baru. Esoknya korang try la on kan handphone korang yang terkena air tu, insyallah handphone korang pulih. Ala...cuba je tak salah kan. Bukan kena bayar pun.. ok bai. selamat mencuba!!!

4 Ulasan

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

  1. Biasa wawa dgr ltk dlm beras..

    BalasPadam
  2. pernah masa pakai 3310 masuk dalam longkang yang ada air. mujur dapat diselamatkan. hihih.

    BalasPadam
  3. terima kasih KG bagi petua ni..maksudnya selain beras kalau ada silika ni boleh guna gunakan..alhamdulillah..bertambah ilmu PC...

    BalasPadam

Catat Ulasan

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

Terbaru Lebih lama