APA ITU PENYAKIT ANJING GILA

APA ITU PENYAKIT ANJING GILA,gila anjing,rabies,negeri yang diserang penyakit anjing gila
gambar : merdeka-onlinedotcom

Assalamualaikum dan salam sejahtera

APA ITU PENYAKIT ANJING GILA  || Pernah dengar nama penyakit ni? KG biasa dengar nama penyakit ni masa zaman budak-budak. Masa tu bila dengar orang tetua cakap penyakit anjing gila, terus KG berimaginasi seekor anjing yang menghidap penyakit gila. Tapi nak imaginasikan anjing tersebut gila...susah pula. KG memetik dari WIKIPEDIA maksud sebenar penyakit anjing gila ni. Jom kita baca..


Penyakit anjing gila

Penyakit anjing gilagila anjing atau rabies (daripada Latinrabies, "kegilaan") ialah penyakit virus yang menyebabkan radang otak akut pada haiwan berdarah panas.[1] Penyakit ini ialah zoonosis, bermakna penyakit ini boleh merebak daripada satu spesies kepada satu spesies yang lain, seperti daripada anjing kepada manusia, biasanya dengan gigitan daripada haiwan berjangkit. Untuk manusia, penyakit anjing gila hampir selalunya membawa kematian sekiranya profilaksis pascakededahan tidak diberikan sebelum permulaan gejala teruk. Virus penyakit anjing gila menjangkiti sistem saraf pusat, akhirnya menyebabkan penyakit di otak dan kematian.

3 Ulasan

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

 1. Isu ni dah diwarwarkan diberitakan KG..dulu PC kalau nampak anjing..mesti cakap ha tu...tu..anjing gila dah meroyan..salah faham..

  BalasPadam
 2. uishhh bahaya gak dahlah sini kadang anjing liar berkeliaran. nice entry akak. thanks for sharing yaaa. sbb kite sndiri pun taktauuuu hahahahaa

  BalasPadam
 3. kalau penyakit 'gila anjing'?

  hehehhe

  BalasPadam

Catat Ulasan

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

Terbaru Lebih lama