Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah sudah masuk ke minggu 13 usia kandungan ahkak. Dari awal hingga minggu ni memang sangat-sangat mencabar...segala perasaan ada, suka dan tidak suka dengan makanan itu ini..bau yang disuka dan tak suka..jga dengan orang-orang yang tak ingin ahkak lihat wajahnya. Pelik rasanya bila pertama kali rasa macam ni walaupun sudah ada anak sepasang. 

Pengalaman mengandung anak pertama dan kedua tidak seperti yang ketiga ini. Pertama dan kedua dulu...syukur sangat bila tiada sebarang alahan atau masalah orang mengandung kecuali tekanan darah yang turun naik...kencing kotor. Semua kerja masa tu tiada yang buat ahkak malas siapkan seperti sekarang ini. Bukan hendak menyalahkan takdir..ini semuanya satu ujian ahkak anggap. Syukur menjadi seorang wanita sempurna (sempurna dari segi mampu memberikan zuriat pada suami).

Kredit : BabyCenter

Apapun...kesihatan ahkak masih ditahap baik melainkan selera makan yang turun, bila tak makan langsung rasa hendak muntah. Ahkak rasa tinggal hendak menangis aje, mengenangkan selera yang tiada tapi lapar. Hendak paksa selera betul-betul tidak mampu... tapi bila anak pertama ahkak selalu usap perut mama dia ni sambil kata " assalamualaikum adik baby...adik baby jangan buat mama sakit, kesian mama kita adik baby. Adik baby mesti jadi baby yang baik supaya mama sihat ya sayang..." Ni kata Dania, anak pertama ahkak. Kata-kata dia selalu buat ahkak sayu lepas tu mau tak mau ahkak telan juga air kosong dengan roti masin.

Kalau anak kedua ahkak pulak, soalan dia selalu begini "mama...adik baby kita perempuan atau lelaki? DD mau lelaki supaya ada kawan main, ndak mau kawan kakak dia mau marah"
Lepas tu menyampuk si kakak bila dengar ayat si adik "Mesti adik baby perempuan, supaya ada kawan kakak main masak-masak..." Ha...kan sudah perang pasal jantina adik baby. Bila ahkak disoal lelaki atau perempuan oleh anak-anak, ahkak jawab "mana-mana saja yang Allah SWT beri" Pendek cerita jawapan ahkak. Anak-anak pun diam dan sambung bermain.

Okey la..cukuplah kisah minggu ke 13 ni ya...sampai jumpa lagi di entri yang akan datang.

Wassalam

Post a Comment

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

Terbaru Lebih lama