Hari ini 28 September 2012 jam 4.00 petang nanti akan disiarkan pembentangan bajet 2013. Apa saja keputusan atau pengumuman yang dibuat nanti..semua pun masih tertanya-tanya kan. Heheheh..seperti tahun sudah..puan belog lebih suka tunggu tengok keputusannya di Buletin TV3....Kengkawan asyik sibuk mahu menonton secara LIVE pembentangan bajet.


Dalam 6 Tuntutan Utama yang disenaraikan oleh Cuepacs bagi Bajet 2013 sebelum ini. Cuepacs mencadangkan agar kerajaan memberi perhatian dalam isu ;


1. Perumahan mampu milik terutama di kawasan bandar. 

    “Perumahan mampu milik di bandar untuk penjawat awam adalah isu yang paling terdesak. Kami berharap kerajaan dapat memperkenalkan dasar perumahan baru melalui Bajet yang memerlukan pemaju perumahan di bandar bagi mengeluarkan rizab 35 peratus daripada projek-projek mereka bagi membina rumah berharga RM60,000 dan RM150,000,”

2. Elaun perumahan sewa bulanan semasa perlu dinaikkan dari kadar semasa iaitu RM180, bersesuaian dengan kadar pasaran sekarang.

3. Pemberian bonus tambahan selain daripada bonus setengah bulan yang diberi sebelum ini.

4. Memperjuangkan nasib 45,000 pekerja kontrak yang akan berakhir pada 31 Disember ini –

    “Kebanyakan mereka berusia antara 40 sehingga 50 tahun dan mempunyai tanggungan dengan pinjaman perumahan yang perlu dibayar. Kami berharap Kerajaan dapat mempertimbangkan sewajarnya bagi melanjutkan kontrak ataupun meletakkan mereka pada skim pencen dan skim kumpulan wang simpanan,”

5. Mengkaji semula pemansuhan Majlis Bersama Jabatan (MBJ) di peringkat pusat

6. Menyelesaikan isu tangga gaji maksimum yang tidak selaras dengan kenaikan gaji tahunan (KGT).

SUMBER :ANASTASYEA

Post a Comment

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

Terbaru Lebih lama