Tajuk entri ni buat jari aku geli la pulak...eheheheh..bukan apa buat entri nombor. Jangan salah faham...kisahnya macam ni....

Beberapa bulan yang lalu aku duduk di sebuah gerai. Terdengar la beberapa orang ni bercerita pasal menang nombor la..ramalan nombor la...sikit lagi kena la...tidak jadi ambik nombor tu tapi nombor tu menang la...ha..tu isi cerita mereka semua.(agaknya mereka ni kaki nombor...nasib baiklah aku tidak selak seluar mereka ni mana tau ada nombor yang banyak dekat kaki mereka...)

Satu cerita mereka yang menarik telinga aku...pasal halal dan haram wang menang nombor ni. Korang rasa haram kah halal? Erm...mereka punya jawapan..."duit ni tidak haram kalau kau tidak makan..jadi jangan la kau buat beli makanan..belilah barang-barang yang kau pakai...asal jangan makan...sebab saya ada tanya seorang ustaz katanya macam tu...bla..bla..bla.." hanya itu butiran cakapnya yang aku ingat. Lepas tu aku ingat-ingat balik kata ustaz yang pernah ajar masa aku sekolah menengah dulu.

"Berjudi itu haram...beli nombor itu juga haram...dan bla..bla..bla.."
"ustaz, kalau duit menang nombor tu kita buat beli benda yang kita guna tapi bukan beli makanan macamana?"
"ooo...kau beli apa? Beli pakaian? Beli pinggan mangkuk? Beli kuali belanga?atau apa?...cuba kamu fikir balik...kamu beli pakaian dari duit menang nombor dan pakaian tu kamu pakai pergi kerja. Kamu pergi kerja memakai baju hasil duit nombor...untuk mencari rezeki. Lepas tu hujung bulan dapat gaji kamu beli makanan dan makan. Kamu lupa kamu ada menggunakan baju hasil duit nombor tu kan...secara tidak langsung kamu akan makan juga hasil duit nombor tu. Macam tu juga kalau beli benda lain...macam peralatan dapur...semuanya tempat kamu memasak juga...bla..bla..bla..."

Hah..tu aje yang aku ingat...

Kesimpulannya...aku jadi binggung bila ada juga ustaz kata tidak haram...dan ada juga yang sebaliknya. Kenapa harus menghalalkan yang tidak halal?...eheheheh...Apapun..aku tunggu dapat mimpi nombor...karang aku beli la kalau mimpi nombor..kalau tidak mimpi...makanya tidak la membeli..eheheh...(hukhuk muka aku mau beli nombor ekor?)

Post a Comment

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...

Lebih baharu Lebih lama