TOOL UNTUK MENGUJI TEMPLATE - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

10 Oktober 2015

TOOL UNTUK MENGUJI TEMPLATE

TOOL UNTUK MENGUJI TEMPLATE

TOOL UNTUK MENGUJI TEMPLATE , Webmaster Structured Data Testing Tools,Am I Responsive Design,GT Metrix, CHKM ,Facebook Debugger

Assalamualaikum dan salam sejahtera

TOOL UNTUK MENGUJI TEMPLATE  || Entri ini bukan perasan pandai pasal dunia blogging ni erk. KG simpan link ini supaya tak payah berkali-kalu google bila memerlukan sendiri. Istilah nak tunjuk pandai tiada ...hokeyyy!


1. Webmaster Structured Data Testing Tools - Tool ini berfungsi untuk menguji struktur data template baik tidaknya, sehingga mudah diindex oleh mesin pencari.

2. Am I Responsive Design - Alat ini untuk menguji templat Anda mobile friendly atau tidak, seperti yang di rekomendasikan oleh Google. Templat yang baik harus mobile friendly.

3. GT Metrix - Tool untuk menguci kecepatan loading template. Template yang baik memiliki fast loding sekitar 80-90% itu baru template bagus.

4. CHKM - Tool yang tidak asing lagi di telinga Anda. Tool ini berfungsi untuk menguji SEO template Anda dan tool ini juga memberi rekomendasi apa yang harus di perbaiki dalam template tersebut.

5. Facebook Debugger - Tool untuk menguji template muncul atau tidak gambarnya di facebook. Hal ini perlu dilakukan, kerana terkadang ada seseorang yang melakukan share post Anda ke facebook agar gambar muncul di sana, untuk menambah daya tarik orang lain ketika melihat post Anda.


kredit dari sini

4 ulasan:

  1. thank you KG.. ada yang tak pernah dengar..

    nak try ni lah.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. try jer..KG pun ada yg tak cuba lagi ni

      Padam
  2. Ckhm je yang PC kerap buat KG...

    BalasPadam

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...