TUTORIAL TAMBAH BLOG BARU DI GOOGLE ANALYTICS - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

03 September 2015

TUTORIAL TAMBAH BLOG BARU DI GOOGLE ANALYTICS

TUTORIAL TAMBAH BLOG BARU DI GOOGLE ANALYTICS


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

TUTORIAL TAMBAH BLOG BARU DI GOOGLE ANALYTICS  || Korang ada berapa bijik belog? 2 atau 3? mungkin lebih. Atau ada yang pernah mendaftarkan belog dengan Google Analytics sebelum ini, tetapi sekarang sudah ada domain  baru atau url baru? Okey la, masalah KG bebaru ni daftar belog guna url lama. Jadi banyak mana KG berblogwalking, join segmen, banyakkan entri pun UV(unique visitors) bukan bertambah tapi berkurang. Okey...itu kecuaian KG. Selepas digodek-godek, KG dapat kesan macam tu dan register la url KG yang sekarang ini (www.kakgojes.com)

TAPI...dah ada blog lama yang terdaftar. Tidak mengapakah? TIDAK. Boleh daftar sehingga 100 belog katanya. Okey caranya ada dalam gambar print skrin di bawah. Hari tu lupa print skrin...







 STEP 1 - Masuk ke akaun google analytics korang. Dan klik pada button ADMIN seperti dalam gambar di atas.




 STEP 2 -  Klik pada ACCOUNT > CREATE NEW ACCOUNT




 STEP 3 - Isilah butir-butir yang diminta.




 STEP 4 - Selepas siap mengisi butir-butir yang diminta. Scrol ke atas dan akan jumpa button GET TRACKING ID.




 STEP 5 - TADA!!!!..Tahniah kerana blog anda sudah terdaftar pun. Dan berikut adalah ACCOUNT ID korang. Selepas ini KG bagi tutorial untuk letakkan kod tracking Google Analytics ke dalam blog korang ya.


Harap dapat membantu. Boleh bertanya jika tidak faham dengan tutorial ini ya. Kbai.



4 ulasan:

  1. bru lepas daftar.. thnak kak gojes

    BalasPadam
  2. thx kak mgojes..ruby baru nk google..nk buat cm ne caranya..akak dah share ni,,terus follow je...webmaster ngan sitemaps dah daftar

    BalasPadam
  3. Mmg nak letak GA ni tapi lupa step dia.. Nasib baik Kak Gojes bantu.. Thanks Kak.. :-)

    BalasPadam
  4. wah..terima kasih kong tutorial ni KG..

    BalasPadam

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...