JOM BELAJAR CAKAP SABAH - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

01 September 2015

JOM BELAJAR CAKAP SABAH

Jom Belajar Cakap Sabah!

Jom Belajar Cakap Sabah!
entri ini inspirasi daripada SHERLYLILY

Assalamualaikum dan salam sejahtera

JOM BELAJAR CAKAP SABAH  || KG orang Sabah asli, tulen. Heheheh...biarpun mama bangsa Jawa Bapa bangsa Dusun. Sebut Sabah ikon yang terus dapat ditangkap dalam minda "Gunung Kinabalu". Betul kah tidak? Kalau tidak betul, buat-buat betul la erk. Entri kali ini KG nak ajar cakap Sabah. 

Satu perkataan yang cukup terkenal KG rasa di Sabah ni iaitu BAH. Kalau ikut kamus dewan maksud BAH adalah banjir. Tapi bagi perkataan BAH di Sabah bukanlah bermaksud banjir. Jom kita tengok macamana mau guna perkataan BAH

1. Penggunaan Perkataan "BAH".

Bah dalam loghat Sabah merujuk kepada variasi penggunaan. Contohnya :
  • Sebagai permulaan setiap ayat atau lebih kepada menyabahkan ayat tersebut.
Contoh ayat: Bah, bila lagi kita mau lepak CP ni?
Maksud ayat: Agaknya, bila lagi kita dapat lepak di CP ya? (agak pelik ayat aku!)

  • Sebagai pengakhiran setiap ayat. (penggantian -lah)
Contoh ayat: Ya-bah.
Maksud ayat: Ya-lah.

  • Sebagai kata mengiyakan - lebih kepada "BAIKLAH''/"OKAY".
Contoh ayat (BM Sabah):
-pertanyaan/pernyataan- #Sayang, nanti ko balik tolong beli cendol ah?
-jawapan- #Bah.

Maksud ayat (BM Baku):
-pertanyaan/pernyataan- #Sayang, balik kerja nanti tolong belikan cendol ya?
-jawapan- #Baiklah/ Okay.

Namun, ada sesetengah masyarakat yang diluar coverage Sabah, kadangkala menggunakan perkataan "BAH" ini dengan cara yang salah/ pelik! Contohnya:
  • Sudah makan ka bah? 
  • Sihat ka bah?
  • Kau bila balik bah?
Itu tidak salah tapi orang Sabah akan rasa PELIK dan rasa kamu sedang mengejek bahasa dorang.

2. Penggunaan Perkataan "NDAK".

Perkataan ini mula famous  bila Marsha Milan Londoh merepek di AF dulu. Mungkin ada sesetengah orang yang berada di luar Sabah rasa agak keliru. 


Okay! This word here stands for TIDAK/TAK!


Contoh ayat: Saya ndak mau pigilah. Malas!
Maksud ayat: Saya tak nak pergilah. Malas!

3. Penggunaan Perkataan *TEDA*

TEDA is TIADA

Contoh ayat: Sayang, ada bikin cas henpon ka? Kemudian sayang jawab "Teda daling"

Maksud ayat : Sayang, ada charger handphone? Kemudian sayang jawab "Tiada darling"

4. Penggunaan Perkataan *ANDU BAH*

Ayat di atas itu merujuk kepada tanda kita kesiankan seseorang. To make it clear, to show our symphaty/pity to the person we're talking to...

"Andu bah - Alahai lah"


5. Penggunaan Perkataan *BUBUT*
Perkataan di atas agak pelik & aneh bukan? Yes! It is. 
Maksudnya, KEJAR!

Bila ada budak-budak kata, *Kami main bubut-bubut bah!*
Maksudnya, *Kami main kejar-kejar lah!*

6. Penggunaan Perkataan *PALUI* (18SX!)
Haaaa! Ini untuk mencarut.

"Palui - B*doh/ Bang*ng/ etc."


7. Penggunaan Perkataan *LIMPAS*
Hey! Ini bukan adik beradik kepada Mr Lipas okay? HAHA. 

Contoh ayat: Bang, saya limpas dulu ah?
Maksud ayat: Bang, saya tumpang lalu dulu, ya?

"Limpas - Lalu/pass by"

3 ulasan:

  1. owh.."bah" tu maksudnya agaknya..ermmmm jadinya selama ni yang PC dengar tu silap la ye.."mau ke mana kau bah"..patutnya "bah mau ke mana kau"..gitu ye,,

    BalasPadam
  2. aku baru pulang dari sabah smalam, teda lama di sana, 3 hari saja bah

    BalasPadam

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...