KENAPA ORANG MELAYU KURANG BERJAYA DALAM BISNES BERBANDING ORANG CINA? - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

02 Jun 2015

KENAPA ORANG MELAYU KURANG BERJAYA DALAM BISNES BERBANDING ORANG CINA?

KENAPA ORANG MELAYU KURANG BERJAYA DALAM BISNES BERBANDING ORANG CINA?



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari  ni KG rasa mau UP entri pasal rasa kurang senang pasal dunia bisnes...Alkisahnya begini.. Ahkak buat jual beli jamu buat langsing badan pun secara sambilan saja. Bermula dari menjadi pengguna sendiri...kawan-kawan nampak semakin langsing (amboi..langsing kah aku?) lalu bertanya produk apa kau makan..bla...bla..bla..

Mau tak mau ahkak jawab soalan yang bertalu-talu tu. I makan jamu..JAMU PESONA ANGGUN ya. Namanya juga PESONA dan ANGGUN...kalau kau makan sudah tentu kelihatan anggun serta mempesonakan sesiapa saja. Ahaksss...ayat menjual ke ni?hikhik..tak la...

Okey..cengini..Pasal Jamu Pesona Anggun ni punya harga saja PAGE FB ahkak di serang oleh suami si penjual Jamu Pesona Anggun yang lain. Hey...ahkak ni bukan menjual jamu FAKE la..ahkak tau dia ada cakap yang jual murah tu tak original. I pergi Indon sendiri ambik stok jamu ni tawwww....Tu ayat dia. (berdasarkan ex-customer dia yang share kan) Huhu..kalau setakat dua tiga kali dia kata begitu...opkos la ahkak diam aje. Memana orang la nak beli yang mahal or murah. (benda sama yang dikatakan PALSU sebab harga murah!)

Tapi bila sudah berkali-kali cakap macam tu... ha ahkak pun mula la balas. Sebab dia sudah tabur fitnah yang ahkak jual ni jamu pesona fake. Eh..kejinya kau kawan. I tak kacau periuk nasik u pon...why u kacau-kacau periuk nasi i yang tak seberapa ni? Tu pun ahkak balas dengan mengaku Supplier tu kazen ahkak...tu jeer. yang dia mengaku sampai ke Indon ambik stok kemudian jamu murah tu jamu tak ori?

Tak puas dengan itu..suruh laki dia serang page ahkak. Ooooo...mentang-mentang muka ko macam ketua samseng maka berani la nak serang page orang. Siap kata ko yang menipu..bla..bla..ambik gambar bini aku jadi testimoni..bla..bla..bla..ni produk bini aku ni... alahai...ahkak ada buat print screen lagi semua ayat dia.

Erm...ambik testimoni produk orang memang salah. Tapi ahkak ada minta izin dengan supplier jamu pesona Anggun sendiri untuk ambik memana testimoni yang ada pada dia. Maknanya ahkak tak salah sebab dengan izin lagi. Okey..untuk pendekkan cerita, ahkak bukalah testimoni bini abang samseng tu dan tanya pada supplier apasal agen tu mengamuk sakan macam tengah meroyan?..Kata supplier "Akak...dia pon tak tau suami  dia buat macam tu..dia minta maaf bagi pihak suami dia..bla..bla.."

Ohhh...tak tahu konon. Lepas tu minta maaf melalui supplier...Ganjil. Dia menipu sejuta kali boleh saja...aku cakap supplier tu kazen aku dia meradang. Ha..yang dia mintak kesian dengan customer konon dia dah bercerai dengan laki dia apa kesss?... ganjil la u nak meniaga macam tu...Tak ker kau heran berita yang dia khabarkan dah bercerai tetiba seorang lelaki serang page ahkak mengaku.."eh tu bini aku"

Ekceli..ahkak lebih suka cara pemikiran serta cara perniagaan orang cina. Untung sikit yang penting..customer tak putus.
Ini kau nak untung banyak...mencekik bangsa sendiri apa hal?

Apapun tak semua berperangai macam tu...kan. Lagipun sekarang sudah ramai anak-anak melayu kita yang berjaya dalam bisnes online. Tahniah!!! Sebenarnya ini cerita lama...tapi KG UP kan balik entri ini. Sekarang KG tak jual jamu pesona anggun sudah ya...Lagipun sekarang nama dia sudah berubah kepada JAMU PESONA GOLD.


Kredit : MUZRI NETWORK

Kredit : MUZRI NETWORK

4 ulasan:

  1. tak patut cakap macam tu kalau ada yang jual murah pon. diam diam sudah. usaha lagi supaya dpt ramai pembeli. hihi. tips yang sangat berguna.

    BalasPadam
  2. good info.. banyak kita boleh belajar...

    BalasPadam
  3. memang sedih dengan mentaliti macam tu..
    tak tahu nak bersaing secara sihat.. nasib baik KG cool je ye..

    errmmm.. takpe lah KG.. rezeki Allah yang bagi, bukan dia..
    abaikan dan buang jauh2 orang jenis macam tu... :(

    BalasPadam

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...