APA ITU SKYBOX/DREAMBOX/OPENBOX - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

15 Jun 2015

APA ITU SKYBOX/DREAMBOX/OPENBOX

APA ITU SKYBOX/DREAMBOX/OPENBOX


skybox,dreambox,openbox,astro,satelite


skybox,dreambox,openbox,astro,satelite
Dreambox, Openbox, Skybox dan bermacam2 lagi jenama yg terdapat di pasaran tetapi ia mempunyai fungsi yg sama iaitu menterjemahkan signal TV dan Radio dari satellite yang anda inginkan. Peralatan di atas lebih di kenali sebagai decoder atau Set-Top-Box...sama seperti Kotak A$terok anda. Peralatan2 ini juga mempunya banyak jenis dan dibuat dari seluruh dunia. Untuk decoder yg mahal serta tahan lama, Dreambox adalah pilihan yg terbaik kerana ia Made in USA dan harga bagi satu unit decoder HD boleh mencecah 1k atau lebih. Model ini selalunya digunakan oleh penembak2 Satellite yg extreame.



Dari gambar di atas penembak2 satellite tv extreame selalunya menembak satellite lebih dari 1 satellite dan juga mereka selalunya lebih suka menggunakan Dreambox kerana tahan lasak. Brand2 lain lebih sesuai digunakan oleh penembak2 baru dan tahap sederhana kerana harga yg murah.


Decoder ini juga mempunyai function dimana ia dapat menerima banyak satellite signal sekali gus dimana decoder seperti A$terok tidak boleh kerana decoder A$terok terlah di programkan untuk menerima satellite signal dari satellite Me@SaT 3/3a sahaja.
Bagi sape yg berminat nak tgk siaran xxxro Full Channel. (kecuali HD)

Apa yang anda perlukan?

1. Piring Satelit (Piring xxxro pun OK)

2. Internet Connection – Streamyx / P1 / Mobile Broadband >512kbp & Stabil

3. Perlu ada 1 port di Router untuk disambung ke Dreambox / atau OpenBox.

4. Setting semua siap. Just Plug and Play. Then tengokk!!

1. Openbox pakai HD. Gambar lebih cantik dari Dreambox (pakai plug 3 wayar merah,puting, kuning).

2. Openbox boleh rekod macam Astro beyond. Tp dreambox takleh.

3. Openbox boleh baca subtitle. Tapi dreambox takleh.

4. Openbox boleh dijadikan sebagai Video Player. Cerita yang didownload daripada internet yg memakai format Avi / Mkv / Mp4 boleh dimainkan di Player Openbox. Dreambox x boleh sama sekali.

Soalan selalu ditanya :

1) Ni pakai stream TV guna internet ke?

Jwpn : TIDAK. Just pinjam beberapa Kilobyte sahaja utk pass through satelit. Tu je. Jika anda pakai streamyx, ia sama sekali tidak menjejaskan kelajuan internet.

2) Jadi pakai broadband pun boleh lah?

Jwpn : Ya. Boleh. Cuma kena bagitau saya dahulu sama ada anda pakai broadband atau streamyx utk memudahkan setting terus ke dreambox/ openbox.

3) Kalo saya takde salah satu drp yg diperlukan spt saya tiada piring Astro, boleh ke tgk jugak?

Jwpn : Tak boleh. Tu syarat wajib.

4) Betul ke semua channel xxxro leh tgk?


5) Kualiti gambar?

Jwpn : Bagi decoder Dreambox, ia sebijik macam xxxo. Bagi skybox f3, lagi cantik dari dekoder xxxo dan Decoder skybox f3 kerana ia pakai wayar HD.

6) Tapi TV aku takde HD. TV lama skit. Takde tempat cucuk HD. Boleh ke pakai skybox f3 ,openBox?

Jwpn : Boleh tu boleh. Cuma kena pakai wayar 3 colour tu lah. (Kuning, putih,merah). Jadi kualiti sama macam decoder Astro dan decoder Dreambox lah.

7) Saranan ko TV apa elok?

Jwpn : Mane-mane TV je. Semua ok. Cuma bagi OpenBox tu better yang ada sambungan HD lah, baru puas hati gambar lawa.

8 ) Ehh.. ni tak salah disisi undang-undang ke??

Jwpn : TAK SALAH. Untuk pengetahuan,skybox f3 Dreambox dan OpenBox ni macam komputer juga ada memori ada motherboard dan lain-lain. Ia bukanlah 100% TV satelit yg hanya guna piring tertentu, tetapi dia memerlukan sambungan LAN dari modem. Jadi dari sudut ini ia tidaklah menyalahi akta. Ibarat kata melihat TV online di Internet. Bezanya DreamBox dan OpenBox direka khusus utk menarik line internet direct ke sambungan piring utk dapatkan siaran televisyen tertentu.

Akta Komunikasi dan Multimedia 1998

Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 merupakan satu Akta berkenaan undang-undang siber dan dibentuk sebagai satu rangkakerja bagi campurtangan kerajaan Malaysia dalam memantau industri komunikasi dan multimedia. Aktiviti-aktiviti dan perkhidmatan-perkhidmatan yang dikawal di bawah Akta ini termasuk penyiaran tradisional, telekomunikasi dan perkhidmatan atas talian, termasuk kemudahan dan rangkaian yang digunakan dalam memberikan perkhidmatan tersebut, serta kandungan yang dibekalkan menerusi kemudahan-kemudahan dan rangkaian tersebut. Bagaimanapun, tiada peruntukan di dalam Akta ini yang membenarkan penapisan Internet. Di bawah Rang Jaminan MSC Malaysia (MSC Malaysia Bill of Guarantees), Kerajaan Malaysia berikrar tidak akan menapis Internet.

Dalam usaha mengekang penyebar khabar angin menggunakan komunikasi elektronik, peruntukan Seksyen 233 menyebut seseorang boleh didenda “tidak melebihi RM 50,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya RM 1,000.00 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.”

Namun semakan ke atas peralatan Dreambox dan Openbox di dapati ia menggunakan talian internet. Kerajaan Malaysia telah berikrar tidak akan menapis kandungan internet di Malaysia.

9) Leh tanye,Apa beza dengan Parabola?

Jpwn : Parabola sangat berbeza dengan OpenBox / DreamBox. Parabola ini hanya sekali kos, pasang sekali dan digunakan seumur hidup tanpa bayaran. Free sampai seumur hidup. DreamBox / OpenBox dikenakan bayaran bulanan atau tahunan bergantung kepada provider anda

Kedua : Parabola dapat siaran daripada Indonesia, Pakistan, China, Taiwan dll. Ia lebih kepada TV seluruh dunia. Siaran Astro tiada pada Parabola. Sementara Dreambox dan OpenBox memang disesuaikan dengan channel-channel tertentu seperti Astro.

Ketiga : Memasang Parabola adalah menyalahi undang-undang telekomunikasi Malaysia. Sementara Dreambox / Openbox tidak menyalahi undang-undang. Pemasangan Dreambox / Openbox adalah dengan sambungan kombinasi TV + Dish + LAN. Sementara Parabola hanyalah TV + Dish.

Dreambox dan Openbox tidak boleh dipasang sekiranya tiada line internet, tetapi Parabola boleh dipasang tanpa line internet.

Cakera parabola tidak dibenarkan kerana menerima siaran negatif

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Orang awam tidak dibenarkan menggunakan cakera parabola untuk menerima siaran televisyen luar negara kerana bahan siaran berkenaan memberi kesan negatif kepada rakyat, demikian Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang Gandum berkata cakera parabola hanya dibenarkan diguna di kawasan pedalaman dan di tempat yang tidak dapat dihubungi oleh perkhidmatan talian tetap.

“Di kawasan pedalaman, cakera parabola dipakai secara meluas untuk mendapatkan data dan perkhidmatan jalur lebar melalui alat dikenali ‘Very Small Aparture Terminal’ atau VSAT,” katanya menjawab soalan Datuk Seri Panglima Abdul Ghafur Salleh (BN-Kalabakan).

Anggota Parlimen tersebut bertanya mengenai penggunaan cakera parabola yang masih tidak dibenarkan kerajaan sedangkan maklumat dan hiburan pada masa kini sudah tiada sempadan.

Salang memberitahu dewan penggunaan cakera parabola dibenarkan hanya bagi tujuan pendidikan jarak jauh dan korporat untuk acara tertentu.

Timbalan menteri itu menolak andaian Abdul Ghafur dalam soalan tambahannya bahawa penggunaan cakera parabola tidak dibenarkan kerana kerajaan ingin menjaga kepentingan syarikat televisyen berbayar ASTRO.

“Sekatan penggunaan cakera parabola bukan kerana mahu menjaga ASTRO disebabkan undang-undang sekatan sudah pun ada sebelum ASTRO, malah ini adalah fakta yang tidak boleh diragui oleh mana-mana pihak”, katanya.

Kepada soalan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) yang bertanya mengenai tahap keselamatan data dan maklumat bagi pengguna telefon pintar Blackberry, Salang berkata pengguna alat tersebut termasuk bagi pegawai kerajaan perlu dijaga dengan menghad penggunaannya kepada komunikasi tidak sensitif atau yang tidak melibatkan rahsia kerajaan.

Katanya, walaupun tahap keselamatan menerusi penggunaan Blackberry diawasi ketat pihak pengeluar, Research In Motion (RIM) dan tidak mungkin dapat diakses dengan mudah oleh pihak lain, namun pengguna perlu menitik beratkan aspek keselamatan dalam berkomunikasi.

“Pengguna Blackberry perlu sentiasa berwaspada kerana setiap sistem komunikasi mempunyai kelemahan masing-masing serta rahsia tidak dapat dijamin sepenuhnya,” katanya. — BERNAMA

10) Tapi takde beza ke gambar dia berbanding Astro. Ko biar betul?

 GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

4 ulasan:

  1. Nak beli lah jugak gini.sape jual ni?

    BalasPadam
  2. ANDA NAK JIMAT?? PROMOSI HEBAT!!
    AndroidBox IPTV Media Player = RM250,
    SkyBox/OpenBox/AZPlay TV Decoder = RM250,
    CLine/CCCam SkyBox/OpenBox/AZPlay = RM20,
    TV Online Internet Malaysia = RM60,
    Generator YAMAHA 650Watt = RM600,
    11000 Lagu Karaoke+Portable Hardisk 500GB = RM300,
    21000 Lagu Karaoke+Portable Hardisk 1TB = RM500,
    Perkhidmatan penjimatan Letrik Bil TNB = RM450,
    Sabun Basuh Baju 3 in 1 10KG = RM27,
    Aircond YORK 1HP = RM900,
    Aircond YORK 1.5HP = RM1200,
    SignalKing Wifi Internet Antena = RM200,
    Dapur Gas MudahAlih / Portable Stove = RM50,
    Baju Jaket Hujan Motorsikal = RM100,
    Camera Video Digital HD = RM140,
    Air Coolant Booster Radiator = RM40.
    Jika nak beli, sila WhatsApp/SMS +6013-3332502 .
    Boleh Pos @ COD jumpa di Sunway Pyramid, PJ, Selangor.
    Lawati http://selangorshop.com

    BalasPadam
  3. hi..ko x jual ka ni barang.sy bminat ni

    BalasPadam

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...