SERASI: Chocolate Moist Cakes - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

01 April 2012

SERASI: Chocolate Moist Cakes

Gambar adalah hasil snap-an henpon buruks aku

Petang tadi merajinkan diri menerima tempahan kek coklat lembab. Erm..selama ini memang semua resepi nak aku try test cuba. Dan dalam percubaang semua..aku jatuh cinta dengan resepi yang ni...Kenangan manis dengan kek gitu pada 1 April 2012(Ahad) .

Resepi Chocolate Moist Cake


Bahan A(diayak)
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk kokok
1st baking powder
1 st soda bikarbonat


Bahan B (Dipukul- tapi aku main blender aje)
4 biji telur
2 cawan gula halus
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 1/2 cawan air panas mendidih


Caranya (Aku buat cara aku erk...)


Aku blender telur dahulu lepas tu masukkan gula yang aku blender sendiri sehingga kembang (kalau dipukul..guna high speed ok) Kemudian masukkan susu pekat dan blender lagi..masukkan minyak masak dan bahan A sedikit demi sedikit. Masa masukkan bahan A tidak payah guna blender lagi atau pemutar...sila la guna senduk kayu. Last sekali masukkan air panas dalam adunan dan last sekali masukkan ke dalam loyang bulat atau bersegi...bakar la...


Resepi yang aku tiru di DAPUR MAMASYA

Kenapa aku guna blender? Selain malas...mesin aku meletup..wahahahah...jenama tidak originak agaknya.Apapun korang yang suka makan kek coklat lembab..inilah resepinya yang paling dan amat sedap sehingga menjilat sudu dan pinggan..wakakakaka...Serius la..

Last sekali..cuba jangan tak cuba...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...