Uji Kepintaran ..siapa lebih bijak?!!! - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

09 Mac 2011

Uji Kepintaran ..siapa lebih bijak?!!!


Gambar : Kredit to Abang Zulkbo


1 + 1= ? 
1 - 1 = ?
Nampak soalan tu mesti semua korang ingat dan akan kata "ala...senang aje soalan kau ni eryati...macam makan kacang aje" (sebenarnya makan kacang pun susah juga..ekekek..sebab melalui pelbagai proses lagi sebelum korang senang-senang makan).Okey..bukan aku mau tunjuk kepintaran aku ya...maaf aku bukanlah pintar sangat(pintar sikit aje)..gambar serta tajuk tu cuma daya tarikan semata-mata, yang sebetulnya ceritan dia macam ni...

Anak aku Dania a.k.a Ayang, sejak masuk taska memang banyak benar kepandaian dia...Memula dulu menyanyi boleh sikit-sikit, sekarang menyanyi..fulamak, macam ada set karaoke saja dalam rumah kerajaan yang kami duduk sekarang ni. Kalau sian-siang tidak apa..ini masa adik dia sudah nyenyak tiduk dia mulalah berkaraoke dan berbual sendiri macam di taska..(hahahah..aku tengok dia buat aksi macam di taska aje...heheheh...konon berbual-bual dengan rakan la, konon buat-buat teacher dia suruh baca doa,makan..dan banyak lagi)

Satu hari tu dia soal-soal aku dengan soalan cam ni 
 Ayang : "mama ini warna pepel(purple) kan?"(padahal yang ditunjukkan adalah berwarna kuning)
Aku : Eh..itu yellow la..kuning yang...
Ayang : eiii...bukan bah mama ini pepel..PE..PEL!(dia tekan ayat last dia..huh!)
Aku: bukan...itu KU...NING! (aku juga tekankan perkataan last ayat aku)
Ayang: hish mama ni..nda pandai...orang bilang pepel..pepel la..(#%$#E*^HI&*()<--aku jadi binggung dengan anak aku ni...

Kengkadang dia terima pendapat aku..kengkadang tu dia kata aku yang 'TIDAK PANDAI' LAin situasi lagi

Masa dalam perjalanan balik dari taska ke Rumah. Ada beberapa eokr anjing 'bergurau senda' di jalanraya...

Aku : Eii..ni anjing ni buat semak jalanraya saja...nanti kena langgar tau pulak mengamuk tuan punya anjing ni... (aku tujukan kata-kata pada asben yang sedang driving)

Tetiba ada suara menyampuk

Ayang : Apalah mama ni..itu bukan anjing itu DOG...DOG bah mama...
Aku: *&*(^%*)&^(&*) Bingung seketika...lalu aku jawab... Anjing dengan dog tu sama la ba yang...
Ayang : Bukan...DOG juga...(maksud dia...anjing adalah anjing dog adalah dog)
Aku : bah..yalah..

Dihari yang lain aku cuba uji dia lagi...tapi aku yang teruji...huhuh

Aku : Yang...tu dog..kan...
Ayang : Itu bukan dog...itu anjing...
Aku: Pulak.....erm...yalah...

Kesimpulannya...aku kurang faham apa Dania fikir...ikut rentak dia pun bukan betul.bila tidak ikut rentak pun susah...huhuhu...kengkadang kami berdua boleh 'berlawan' cakap...huhu tu kalau angin aku jahat...kalau baik, makanya aku diam la...

Happy birthday Dania a.k.a Ayang...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...