Blooming - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

01 Januari 2010

Blooming

Tentang Rafflesia: setakat yang aku tahu , dengar dari kawan² yang memang wat penyelidikan dan pernah terbaca pasal bunga ni. Rafflesia ni juga dikenali sebagai bunga Pakma(kalau nda silap...kalau ada sesiapa yg mo wat pembetulan silakan isi diruangan komen ya) Ianya hidup selama 7 hari aje.Hari ni kira hari kedua kut. Aku dapat ambik gambar bunga tu aje. Gambar aku degan bunga lum lagi...sebabnya tiada yang tolong ambik gambar. Tadi aku ke tempat tu sorang aje.Eiii...macam mau angkat jak bunga tu tau kasi awet supaya dia nda mati. Erm, bunga ni juga kalau uda mati akan bertukar kaler hitan. Dan yang paling tak bestnya mengeluarkan bau yang busuk. huh...sebab tu lalat menjadi pengunjung setianya. Sekarang pun kalau berada dekat dengan bunga ni memang akan terhidu bau busuk tu.
Sebelum ni aku pernah tengok jugak Bunga ni tapi tu orang kampung punya la...Nasib bek masuk free kalau staff sabah parks. Bukan apa, masa tu tidak tersangka akan adanya bunga tu dekat dengan bangunan pejabat kami ni.Satu yang nda bestnya lagi kalau bunga ni orang kampung yang punya....ekceli ada bunga yang nda original lagi. Maksudnya durang ambik bud  rafflesia tu then kasi taruk dekat umah durang. Pastu bila kembang baru wat promo...minta dlm RM10 satu kepala. Ni lagi kalau ada guide² pelancong tu, abis la duit para pelancong tu di 'perah' durang. Yer la nda pakai tiket kan.kalau guide tu kata RM20 ke RM15 ke...padahal RM10...jadi durang untung RM5-RM10!...
selain tu jugak aku turut mengasihani bunga ni. Kena eksploitasi jak. Si manusia plak dapat duit padahal...tempat bunga ni telah dipindahkan.Tapii yang sedang blooming dekat bangunan pejabat kami ni memang Original...tiada men pindah2 bud. Ok la, aku selit kan gambar bunga rafflesia ni jak...


cantikkan...huhu...kat sebelahnya tu adalah bud yang akan blooming selepas bunga ni....

3 ulasan:

  1. Wah bestnya dpt tengok perkembangan bunga rafflesia. Di mana tu?..

    BalasPadam
  2. bestnye... sejak kecik lagi sy teringin nak tgk bunga raflesia ni.. masa kecik2 tgk dokumentari, cerita pasal bunga yg terbesar di dunia ni.. ada kat borneo sahaja...

    sy akan ke kuching bulan 5 ni.. agak2 ade ke bunga ni kat sarawak? last year kami ke sabah, tapi x masuk hutan pulak...

    BalasPadam
  3. to 911:lokasi ni di Mata air panas poring ranau...

    to petite4: hihihi...klu awak dtg sabah lagi datang la ker poring hot springs...klu pun kat taman x blooming tapi mungkin di sekitar kampung ada...jan lupa cari sy tau

    BalasPadam

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...