APA ITU BOMBON? - Belog Kak Gojes

Latest

PERSONAL/LIFESTYLE/FOOD/ENTERTAINMENT/TIPS/NOVEL

BANNER 728X90

23 Disember 2009

APA ITU BOMBON?





pernah nampak ini gambar ka? heheh ni aku kupi dr blog Ixora yg kaler ijau tu..bukan atas sbb atau tujuan yg tdk baik taw tp Cik Ixora tanya aku apa maksud perkataan "BOMBON" tu. Uda dia tanya jd aku pun berusaha la utk bgtau maksudnya. aku g baca N3 dia pasal signboard ni. ngeeeeeeeeeee...tinguk jak picca ni cam pernah aku lihat bah ni signboard tp nda tau di mna.apa pun sign board gini mmg byk la di kawasan sungai kampung. termasuk la kampung mR.D aku. Dulu aku 1st time nampak signboard ni aku punya otak jd binggung mo cari maksudnya. mo rujuk kamus...tp mn da kamus dusun time tu. Huh..nama jak bangsa dusun tapi nda tau perkataan ni apa maksud.
Apapun..Bombon ni bukan la sepupu jebon, babun ker...atau yg swaktu dgnnya. Klu korang pg di Sabah baru la korang jumpa signboard ni...
ok la direct translate maksudnya Tutup, sekat atau halang.jadi penerangannya...sungai ini dibombon(sekat/tutup/halang) dr diambik segala isi hidupan yg ada dlm sungai tu la. 
Jadi klu kmu nampak ini signboard, jangan la kmu pandai2 pg memancing atau menjala ka atau yg swaktu dgnnya. bukan pa nt kamu kena denda.
 Di kampung hubby aku mmg ada sungai yg kena bombon. tapi dalam setahun tu kengkadang hujung tahun  1 kampung di benarkan ambik hasil sungai tu. then selepas tu nda bleh lagi shingga la ada kebenaran.
Amacam cik Ixora...paham jugak ka?mn la ko dpt tu signboard Ixora...
k la sekian dulu...kita jumpa di kelas yg akan datang...cewah...



psssssst:...aku ni nama jak anak dusun tp cakapnya melayu berabis...

6 ulasan:

  1. ape ka??hehehe..
    cm kne bomoh jek.:P

    BalasPadam
  2. penjelasan yg tepat....

    terima kasih eryati....

    unik kan bahasa... papan notis tu, sy ambil gambarnya semasa di Ranau la. Masa tu gi Ladang Teh di sana...that time, niat hati nak tengok ikan kelah kt sungai....

    :)

    BalasPadam
  3. dibombon?sungai ini ada bom kot...hehe...bombon=tutup rupanya..baru sy tau nie..

    BalasPadam
  4. to sue: Ha bagus la 1st time...dpt bljr 1 perkataan baru kan

    to nabiel:ekekek...lawak ke takde la bomoh...BOMBON

    to Ixora: sma2 kasih ixora...kita kongsi2 kan ilmu kan

    to black_mel: ekeekeke...tak de bom..tp klu g bom ikan2 kat sungai yg kena bombon tu kira bersalah la tu...

    BalasPadam
  5. ya la fisrtime ni dengar n tau bombon tu ;)
    minat juga mo blajar bhs dusun tau tp di upis teda urang mo ajarkan..uwaaaaaaaaa..juz blajar sikit2 ja tanya yg mana mo tau..
    mo blajar ngan kitalah.bulih kah ?

    BalasPadam

sila beri respon dgn n3 ini, agar saya rasa dihargai
tenkiu atas kritikan+komen korank...